Počinju kvalifikacije za EHF EURO 2022, Srbija u Zrenjaninu dočekuje Tursku

Put ka 15. Evropskom prvenstvu za rukometašice počinje ove nedelje u toku koje će biti odigrane po dve utakmice u svih šest kvalifikacionih grupa.

Već su poznata četiri učesnika EHF EURO 2022 koje će se održati od 04. do 20. novembra 2022 – domaćini Slovenija, Severna Makedonija, Crna Gora, kao i aktuelni šampion Evrope, Norveška. Preostale 24 ekipe će se kroz kvalifikacije boriti za 12 mesta koje vode na Evropsko prvenstvo. Po dve najbolje plasirane ekipe iz šest kvalifikacionih grupa obezbediće učešće na kontinentalnom šampionatu.

EHF EURO 2022 je poslednje takmičenje koje će biti odigrano u formatu od 16 ekipa jer će se već 2024. godine za naslov Evropskog prvaka boriti 24 selekcije.

Srbija u kvalifikacionoj grupi 6 za rivale ima Švedsku, Island i Tursku. Takmičenje započinje utakmicom protiv Turske u Zrenjaninu 06. oktobra 2021. od 18.00 časova (RTS 2). Četiri dana kasnije, 10. oktobra u 18.00 časova (RTS 2) naša selekcija će odmeriti snage sa Islandom u Hafnarfjorduru. Početkom marta naredne godine sledi dvomeč sa Švedskom, dok će se krajem aprila odigrati revanš susreti protiv Turske i Islanda.

Selekcija Srbije se već dva dana nalazi u Zrenjaninu, gde se odvijaju trenažne aktivnosti do susreta sa Turskom. Uroš Bregar, selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije, osvrnuo se na tok priprema i rivala koji nas u sredu očekuje.
Juče nam se priključila i Jovana Kovačević, pa smo sad u punom sastavu. Za sad sve ide po planu, pripremamo se za utakmicu sa Turskom. Devojke dobro rade, tako da sam baš zadovoljan, istakao je Bregar i dodao:
Niko se ne sme potcenjivati, ali mislim da je kvalitet na našoj strani. Ovih šezdeset minuta koji nas čekaju moramo da shvatimo ozbiljno i da igramo dobru odbranu. Ako igramo dobru odbranu očekujem da rezultat neće biti problem.
U odnosu na uži spisak objavljen uoči okupljanja, izostala je Marija Obradović, a naknadno je pozvana Marija Jovanović (Vestmaneja, Island)

Marija Obradović je promenila klub, iz Mecingena je otišla u Dansku, tako da je klub tražio da ostane sa njima. U razgovoru sa njom uzevši u obzir sve okolnosti, povredu i odsustvo sa terena dogovorili smo se da se posveti klubu i da uđe u formu da bismo mogli da je planiramo za Svetsko prvenstvo u Španiji. Marija Jovanović je iz Jagodine otišla na Island u neku novu sredinu, ona polako napreduje i u budućnosti računamo na nju, zaključio je selektor Bregar.
Jovana Stoiljković smatra da je Srbija favorit, ali upozorava da su Turska i Island selekcije koje konstantno napreduju.
Ovo je već drugi dan kako ekipa trenira, devojke rade ozbiljno i jako. Što se samih kvalifikacija tiče, mogu reći da je reprezentacija Srbije favorit, ali utakmice sa rivalima koje nam predstoje, Turskom i Islandom su utakmice sa ekipama koje konstantno rade i napreduju, tako da moramo biti u treningu, moramo biti spremni za svaku utakmicu koja nas očekuje u ovim kvalifikacijama.

Koliko znači to što startujete sa kvalifikacijama na domaćem terenu?

Zaista nam znači, pogotovo što je ovde u Zrenjaninu uvek dobra atmosfera, uvek imamo veliku podršku publike i drago nam je što ćemo ovde započeti kvalifikacije i igrati protiv Turske. Reprezentacija Turske dobro napreduje, to je solidna ekipa, ali mi smo favoriti. Neće biti laka utakmica, ali spremni smo i nadam se pobedi, rekla je Jovana Stoiljković.
Ana Kojić ističe da su sve rukometašice posvećene kako bi se što bolje uigrale:
Okupile smo se u dosta izmenjenom sastavu. Došlo je da tako kažemo, do smene generacija, ekipa je podmlađena, ima i novih igračica. Zato i treniramo dosta, da uvežbamo sve akcije kako bismo što bolje funkcionisali kako u odbrani tako i u napadu.

Ona je protekle sezone nastupala za tursku ekipu Kastamonu i kako poznaje prilike u turskom rukometu, smatra da on iz godine u godinu podiže kvalitet:

Reprezentacija Turske je važila za selekciju lošijeg kvaliteta, ali smatram da je Turska mnogo bolja nego ranije. Turska sada ima Kastamonu, ekipu koja igra u Ligi šampiona. Takođe, ima još nekoliko ekipa u koje su podigle kvalitet, dosta stranih igrača odlazi da igra tamo, tako da mislim da to nije ekipa koju treba olako shvatiti. Treba ozbiljno ući u taj meč, pogotovo što smo i mi sada mlade, nismo uigrane i nismo igrale do sada u ovom sastavu. Mislim da može da se očekuje jedna uzbudljiva utakmica, ali verujem da ćemo mi to odraditi kako treba. Uz dobru atmosferu i domaći teren verujem da će izgledati lepo i svima koji budu gledali, smatra Ana Kojić.