Trijumf rukometašica, Srbija je na Evropskom prvenstvu

Rukometašice Srbije su odličnom partijom u odlučujućem meču kvalifikacija savladale Island sa 28:22 (19:15) u Zrenjaninu i obezbedile plasman na Evropsko prvenstvo koje se od 4. do 20. novembra 2022 održava u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Odlučno je naša selekcija krenula od starta da u direktnoj borbi za plasman na Evropsko prvenstvo da savlada Island i obezbedi učešće na sledećem velikom takmičenju, nedelju dana nakon što su rukometaši u baražu savladali Sloveniju i plasirali se na šampionat Sveta.
Srbija je u završnici prvog poluvremena stekla četiri gola prednosti, da bi odličnim startom u nastavku napravila šest golova razlike i nezaustavljivo krenula ka trijumfu. Izuzetnu partiju je imala Jovana Risović, koja je sa 14 odbrana ulila sigurnost ekipi i zaustavljala sve pokušaje Islanđanki da se vrate u meč, dok je napad Srbije predvodila Jovana Stoiljković sa 7 pogodaka.

KVALIFIKACIJE ZA EHF EURO 2022

SRBIJA – ISLAND  28: 22 (19:15)

SRBIJA: Radosavljević 4, Trifunović, Vukajlović, Bogojević, M. Agbaba, J. Agbaba 1, Janjušević 2, Risović (14 odbrana), Radojević 3, Jovović, Kovačević 2, Stamenić 2, Lovrić 3, Stoiljković 7, Petrović 4, Graovac

ISLAND: Torsteinsdotir (6 odbrana), Jakobsen, Stefansdotir, Jonsdotir 4, Gilfadotir, Knutsdotir 1, Renotudotir (2 odbrane), Orvardsdotir, Omarsdotir 2, Einarsdotir 2, Tompson 3, Erlingsdotir 4, Elvarsdotir, Sturludotir 1, Jonsdotir 1, Bjornsdotir 4

Selektor Srbije, Uroš Bregar posle pobede nad Islandom i plasmana na Evropsko prvenstvo je istakao:

– Prvo moram da se zahvalim Rukometnom savezu Srbije i predsednici Mileni Delić na podršci i kvalitetnim uslovima za rad. Zahvalio bih se i svim trenerima u Srbiji koji se bave ženskim rukometom jer znam kakvi su uslovi i znam da je težak put za mlade devojke i devojčice do dolaska u seniorske ekipe. Mislim da je ovo rezultat čitave Srbije. Što se same današnje utakmice tiče, meča koji je odlučivao direktan odlazak na Evropsko prvenstvo, smatram da smo mi bili pod većim psihološkim pritiskom. U prvom poluvremenu smo imali probleme sa brzinom selekcije Islanda. Istina je da smo neke stvari u napadu promenili i posebno se spremili za Island, tako da smo dali dosta golova, ali u odbrani nismo uspevali da dođemo na nivo kojim bih bio zadovoljan. U drugom delu igre protivnik je malo ubrzao i napravio neke greške, zahvaljujući čemu smo ostvarili veliku prednost i došli do pobede.

Kapiten ekipe, Jovana Stoiljković analizirala je večerašnji susret:

– Bila je ovo veoma važna utakmica, pa smo samim tim i imale veliki pristisak. U prvom poluvremenu iako smo malo lošije igrale odbranu, ipak smo imale dobar rezultat i bile u vođstvu. Kako je vreme prolazilo uspele smo da se opustimo i idemo ka rezulattu koji nam je išao u korist i vodio ka pobedi.

Ka pobedi je vodila i zajednička energija ekipe, timski dih i ponovo velika podrška sa tribina Kristalne dvorane
– Odlično se slažemo, imamo fantastičnu atmosferu u ekipi. Bodrimo se međusobno, igramo jedna za drugu i to nam daje dodatnu snagu i eneriju. Fantastična publika u Zrenjaninu, koja nas podržava svaki put kada igramo ovde pruža nam dodatni vetar u leđa da uživamo u utakmici, u igri i zahvaljujući tome došli smo do ove veoma važne pobede, istakla je Jovana Stoiljković sa čim se složio selektor Bregar i dodao:
– Slažem se u potpunosti, atmosfera u Zrenjaninu je fantastična i nadam se da ćemo i neke naredne utakmice igrati ovde.

Evropsko prvenstvo, čiji su domaćini Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora  na programu je od 4. do 20. novembra 2022. godine.

Žreb za EHF EURO 2022 zakazan je za četvrtak, 28. april u 17:00 časova u Ljubljani kada će 16 ekipa učesnica biti podeljene u četiri grupe. Grupama A i B domaćini će biti Ljubljana i Celje, grupa C će se igrati u Skoplju, dok će se ekipe iz grupe D nadmetati u Podgorici. Glavna runda takmičenja se igra u Ljubljani i Skoplju, a prestonica Slovenije biće domaćin i finalnog vikenda