Bojan Mijatov: Uskoro startuju treninzi i u zatvorenim objektima

Prenosimo izjavu direktora JU Sportski objekti, Bojana Mijatova, datu za portal I Love Zrenjanin.
Nakon skoro dva meseca bez sporta, polako se stvari vraćaju u normalu. Fudbaleri su prethodnih dana počeli sa treninzima, a sada će isto moći da urade i klubovi, koji treniraju u zatvorenim objektima, „Medisonu“ i Kristalnoj dvorani.

– Ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, najavio je da treninzi u zatvorenim objektima mogu da krenu od ponedeljka, ali Sportski objekti grada Zrenjanina će sačekati zvanični dokument, koji krizni štab za suzbijanje epidemije COVID 19 treba da pošalje. To će biti zvanične instrukcije kako treba da se koristi objekat, koliko sportista može da bude na terenu, kakav je protokol ulaska i izlaska u objekat i druga pravila ponašanja u sportskom objektu. Taj papir moramo sačekati, iako je Javna ustanova Sportski objekti spremna da prihvati sportiste, odnosno naše korisnike – kaže direktor JU Sportski objekti, Bojan Mijatov.

Tokom vanrednog stanja nije bilo treninga i sportista. Kako je JU Sportski objekti funkcionisala u tom periodu?

– Tokom vanrednog stanja naši radnici su bili na dežurstvima, bili su vredni i nijednog trenutka nismo dozvolili da objekti budu zapušteni. Svugde je bila pokošena trava, pokupljeno smeće, obavili smo sitne popravke na svim objektima. U „Medisonu“ je bilo mnogo aktivnosti, jer su volonteri pakovali pakete pomoći za penzionere.

Očekuje se skori povratak sportista i u zatvorene objekte. Da li je odrađena dezinfekcija svih objekata?

– Tokom vikenda će veći objekti biti dezinfikovani sa alkoholom i hipohloridom, a asepsol koristimo za dezinfekciju brava. U ponedeljak ću imati sastanak sa upravnicima objekata i napravićemo plan dezinfekcije i manjih sportskih objekata. Pred nama je zadatak i da nabavimo dovoljnu količinu maski i rukavica za naše radnike.

Kako funkcionišu treninzi na otvorenim terenima?

– Odluka o treninzima na otvorenom i instrukcije o njihovom korišćenju smo dobili 29. aprila. Svi klubovi su sačekali ponedeljak, 3. maj. Tada su startovali treninzi na Gradskom stadionu i pomoćnim terenima, na Vojnom stadionu, na stadionu Radničkog i Sportsko – rekreativnom centru Partizan. Mogu da kažem da je bilo oko 15 – 20 klubova u tom prvom talasu, dok su ostali hteli još malo da sačekaju i vide kako će se ostali ponašati. Trudili smo se da između treninga napravimo vremensku pauzu, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Postavili smo dezo – barijere i flašice sa sredstvima za dezinfekciju ruku.

Da li će biti letnje sezone na otvorenom bazenu?

– Mi radimo pripreme na Gradskom bazenu kao da će biti letnje sezone za kupače. Uskoro šaljemo tri pumpe na remont, a uskoro ćemo promeniti i jednu veliku cev, koja je havarisana. Čekaju nas još neki manji radovi, poput farbanja bazena i čišćenja… Sigurno je da će ovog leta mnogo manji broj sugrađana otići na letovanje, a upravo zbog toga će veći broj posetilaca biti na kupalištima u gradu i okolini, pa i na Gradskom bazenu. Očekujem da ću za nekoliko dana obaviti razgovor sa gradonačelnikom na temu letnje sezone na bazenu i tada ću imati više informacija. Bez obzira na konačnu odluku, mi smo morali da odradimo osnovne pripreme.

Kada će početi treninzi u zatvorenom bazenu?

– Što se tiče zatvorenog bazena, već u ponedeljak ili utorak ćemo početi sa punjenjem bazena, što traje nekoliko dana. Posle toga je neophodno 7 – 8 dana tretiranja vode i zatim će sve biti spremno za korisnike.

Šta biste poručili sportistima, koji se polako vraćaju na terene?

– Važno je da svi klubovi, koji koriste sportske objekte budu savesni. Najveća odgovornost je na njima, moraju da ispoštuju propisane procedure: od broja sportista na terenu, do merenja temperature, u slučaju da treneri psumnjaju da je neko od sportista bolestan da ga odstrane sa treninga… Klubovi, koji su već počeli sa treninzima su do sada bili veoma pedantni. Veoma sam zadovoljan saradnjom sa njima. Važno je da se svi sportisti čuvaju i da niko ne bude bolestan – zaključio je Bojan Mijatov.