Zrenjaninska filharmonija održala praznični koncert za pamćenje

Umetničko veče za pamćenje i pravi spektakl priredila je sinoć svojim sugrađanima Zrenjaninska filharmonija, prazničnim koncertom u novoj hali sportova, „Kristalnoj dvorani“, ispunjenoj do poslednjeg mesta. Oko četiri hiljade posetilaca našlo se na tribinama i u parteru i gromkim aplauzom pozdravilo muzičare i njihove goste, koji su nastupili obeležavajući Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar i stotu godišnjicu od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.
Poklon Grada Zrenjanina sugrađanima za praznik, koncert Zrenjaninske filharmonije, koja je nastupila pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, okupio je na sceni i četiri združena zrenjaninska hora, a solisti su bili umetnici svetskog renomea – naša operska diva, mecosopran Jadranka Jovanović i virtuoz na fruli Bora Dugić, uz podršku na harmonici Bobana Prodanovića. Dečji hor Kulturnog centra Zrenjanin, Omladinski hor Muzičke škole „Josif Marinković“, Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“ i Mešoviti hor „Panonika“, koje su za nastup pripremile Senka Milisavljević i Zorica Kozlovački, činili su sjajnu vokalnu podršku muzičarima i svaka numera je za sebe predstavljala poseban umetnički doživljaj.
– Filharmonija za ovu priliku broji preko 60 muzičara i budući da je sala, Kristalna dvorana, prepuna, siguran sam da su izazvali veliko interesovanje publike, a na repertoaru će se naći dela iz srpskog folklora i dela inspirisana srpskim folklorom, dela domaćih autora i neke od svetskih operskih arija. Za ovaj nastup smo se pripremali oko dva meseca, a intenzivne probe smo imali poslednjih nedelju dana. Cela logistika, uz pripremu aranžmana specijalno za ovu priliku, dosta dugo je trajala – kazao je Bugar i dodao da je Zrenjaninska filharmonija i kvalitetom i repertoarom u proteklom periodu opravdala poverenje i očekivanja publike, te u tome i vidi razloge značajnog interesovanja za njihove nastupe, kakvo je vladalo i sinoć.
– Zbog te publike sve ovo i radimo, zbog njih sviramo, i nadamo se da ćemo podršku imati i ubuduće – zaključio je Bugar.
Sinoćni spektakl u „Kristalnoj dvorani“ mogli su da prate i gledaoci kraj TV ekrana širom Vojvodine, jer je koncert Zrenjaninske filharmonije direktno prenošen na prvom programu Radio-televizije Vojvodine.