Zrenjanin odličan domaćin Svetskog prvenstva u karateu

Zrenjanin je od četvrtka do nedelje (11 – 14. novembar) bio domaćin Svetskog šotokan prvenstva u karateu, na kojem je učestvovalo 1250 takmičara iz 35 zemalja, sa 4 kontinenta.Organizator SP je bila Svetska Šotokan karate – do organizacija, a domaćin odličan domaćin Karate klub Yuko Banat.Ujedinjenih nacija, počeo je u petak stručnim seminarom, a nastavljen je juče i danas, takmičenjima u obe sportske hale na Karađorđevom trgu – u “Kristalnoj dvorani” na pet tatamija. Juče je održan 13. SKDUN Šotokan karate kup, a danas 28. Svetski šampionat, koji je svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je pozdravio sve učesnike šampionata, takmičare, sudije, trenere, službena lica i goste, poželeo im dobrodošlicu i prijatan boravak u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta 2021. godine.– Velika nam je čast što smo domaćini ovako velikog takmičenja i drago nam je kada čujemo da su utisci naših gostiju veoma pozitivni. Očekujemo i u narednom periodu dobru saradnju Grada Zrenjanina i nacionalnog šotokan karate saveza i održavanje sličnih takmičenja u našoj sredini. Zahvaljujem se Šotokan karate savezu Srbije što nam je ukazao poverenje i organizaciju takmičenja, a da sve prođe u najboljem redu, doprinos su dali i Javna ustanova “Sportski objekti”, naši volonteri, Sportski savez grada, svi oni bili su značajan deo manifestacije – istakao je gradonačelnik.Na otvaranju takmičenja obratili su se i predsednik Svetske šotokan organizacije Aurel Patru iz Rumunije, tehnički direktor i predsednik sudijske organizacije Kolin Pat iz Engleske, kao i Milorad Ćopić, predsednik Šotokan karate saveza Srbije i potpredsednik SKDUN. Tom prilikom gradonačelniku Salapuri dodeljeno je posebno priznanje za izuzetan doprinos razvoju karate sporta u Zrenjaninu i Srbiji i podršku u organizaciji Svetskog prvenstva u okviru Svetske Šotokan karate – do organizacije ujedinjenih nacija, a slično priznanje zaslužili su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković.

Tehnički organizatori šotokan karate spektakla u Zrenjaninu bili su Šotokan karate savez Srbije i Karate klub Yuko Banat iz Aradca, na čelu sa agilnim Dankom Đokićem, koji je ujedno i član Upravnog odbora Šotokan karate saveza Srbije i trener naše reprezentacije.– Izutetno sam zadovoljan rezultatima reprezentativaca Srbije. Što se tiče organizacije, imali smo podršku Grada i Sportskog saveza Zrenjanina. U razgovoru sa ljudima iz Svetske karate federacije uvideo sam da su prezadovoljni onim što su videli u Zrenjaninu – istakao je Danko Đokić.

Najuspešnija reprezentacija na SKDUN Šotokan karate kupu, bila je Srbija, koja je trijumfovala ispred selekcija Rumunije i Bugarske. Čast da primi veliki pobednički pehar, namenjen našoj selekciji, pripala je gradonačelniku Zrenjanina, Simu Salapuri.