Zrenjanin i zvanično Evropski grad sporta 2021.

Zrenjanin je danas u Lisabonu promovisan u Evropski grad sporta 2021. godine, a svečanost je, uz prisustvo čelnika Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe) i svih gradova nosilaca te titule, zbog poznate epidemiološke situacije, održana onlajn. Zrenjanin je, ujedno, postao i prvi grad iz Republike Srbije koji je zaslužio takvo priznanje.

Evropskoj prestonici sporta Lisabonu pripala je čast da primi zastavu i srebrnu plaketu od strane predsednika ACES Europe Đan Frančeska Lupatelija i bude domaćin ceremonije tokom koje su promovisani regioni, gradovi i lokalne sredine i u ostalim kategorijama. Kako su na svom sajtu naveli organizatori, zbog pandemije je otkazana gala svečanost u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu i doneta je odluka da se promocija održi u glavnom gradu Portugala, koji je poneo prestižnu titulu i postao “Evropska prestonica sporta 2021”.

Zrenjanin se našao u izabranom društvu desetak evropskih gradova koji su zaslužili titulu Grad sporta, koja se dodeljuje u kategoriji naselja od 25.000 do 500.000 stanovnika. Podsećamo, Evropski grad sporta Zrenjanin je postao zahvaljujući bogatoj sportskoj tradiciji, visokim sportskim dometima, sportskoj masovnosti i organizovanosti, organizaciji velikih takmičenja i značajnim ugaganjima u sport i sportsku infrastrukturu. Istaknuto je da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane ASEC Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima.