Kristalna dvorana dobila upotrebnu dozvolu

Kristalna dvorana od 19. decembra zvanično ima upotrebnu dozvolu, iako je puštena u rad 2009. godine. Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave i direktora JU Sportski objekti, Bojana Mijatova, najveći problem u funkcionisanju nove sportske hale je konačno rešen.

– Upotrebna dozvola nije dobijena do sada zato što sistem za grejanje i hlađenje nije kompletiran. Od ukupno devet multikoalnih sistema je nedostajalo pet. Grad je tu imao mnogo razumevanja. Zahvaljujem se gradonačelniku Čedomiru Janjiću što je pomogao da kompletiramo najlepšu sportsku dvoranu u okolini. Firma „Inter – klima“ iz Vrnjačke Banje je odradila ukupan posao, koji koštao oko 26 miliona dinara. Moram da napomenem da su svi moji prethodnici uložili mnogo vremena i truda da se to uradi. Sada imamo upotrebnu dozvolu, a hala je puštena u rad 2009. godine i radila je uz periodične dozvole. Sada konačno imamo sve što je neophodno za rad. Grejanje i hlađenje će raditi bez problema, a očekujemo i veliku uštedu, jer su ranije postojeći sistemi bili preforsirani, a nisu mogli da postignu željene rezultate. Odradili smo i čišćenje i podešavanje kotlova i očekujemo stabilno funkcionisanje sistema ta grejanje i hlađenje – kaže direktor JU Sportski objekti, Bojan Mijatov.

Ove godine nije zaboravljena ni stara hala, „Medison“?

– U „Medisonu“ je kompletiran parket, završeni su i radovi vredni 500.000 dinara na unutrašnjoj fasadi, visine 2,80 m, praktično do čeličnog rama. Na taj način je „Medison“ dobio mnogo lepši izgled. Nije postavljen klasičan gips, već moderniji materijal, otporan na udarce lopte itd. Urađeni su i komleptni molerski radovi i na taj način je i stara hala dobila moderan izgled. Urađeno je 2.630 kvadrata parketa. Postavljena je lepa borilačka sala sa ringom, džakovima i tatamijem. Pojavili su se tereni za nove sportove, kao što su badminton i tenis. Ovih dana nam stižu i teleskopske tribine kapaciteta 108 mesta. U pitanju su dve komponente od 10 metara, na izvlačenje sa tri reda. Ideja je da niže rangove, koji imaju manje publike, možemo da plasiramo u „Medison“. Tako će gledaoci moći da prate utakmice, dok je do sada, posle renoviranja parketa, „Medison“ imao samo trenažni karakter.

Za narednu godinu je planirana rekonstrukcija atletske staze na Gradskom stadionu?

– Projekat je odobren. Planirano je da u toku sledeće godine svi radovi budu završeni. Staza na Gradskom stadionu je izgrađena 1974. godine za potrebe Školske olimpijade Vojvodine i svi znamo da uslovi nisu adekvatni za sprovođenje trenažnih procesa i postizanje što boljih rezultata za atletičare. Nova staza će biti velika stvar, kako za atletiku, tako i za ceo grad Zrenjanin, odnosno za sve sportiste i građane, koji budu u prilici da koriste tartan stazu, koja će biti najmodernija. Biće opremljene i bočne strane, tako da ćemo dobiti površinu za bacačke discipline. Biće urađena i dobra hidrantska mreža, što će olakšati zalivanje travnate površine, a samim tim i pranje i održavanje staze.

Fudbalski teren je u dosta lošem stanju?

– Travnati teren je dosta oronuo, jer drenaža nije kvalitetno urađena 2007. godine. Ima dosta zadržavanja vode na terenu. Za sada je neophodno uraditi drenažu na 300 – 400 kvadrata, gde je situacija najproblematičnija. Pokušaćemo to da odradimo tokom leta, kada je pauza u fudbalskoj sezoni.

Planirana je nova rasveta na Gradskom stadionu?

– U toku je priprema idejnog projekta za novu rasvetu na Gradskom stadionu. Stav grada je da se stadion opremi maksimalno, kako bi na njemu mogla da se održavaju međunarodna atletska takmičenja.

Kakvi su planovi za narednu godinu?

– Ova godina je bila veoma uspešna. Zadovoljan sam onim što je urađeno. Grad je mnogo uložio u sportske objekte, počev od postavljanja predivnog parketa u „Medisonu“, a zatim je naknadno urađena i adaptacija unutrašnje fasade i komletan moleraj hale. Bili smo domaćini FED Kup – a u tenisu, a na Gradskom bazenu su odigrane dve utakmice Svetskog Kupa u vaterpolu. 2019. godine nas očekuje Evropsko prvenstvo za žene u košarci… KK Proleter je konkurisao i obezbedio novac za kupovinu novih koševa. Potrebna je sanacija ili kompletna rekonstrukcija podloge u Kristalnoj dvorani zbog EP u košarci. Verujem da će lokalna samouprava i svi ostali činioci stati iza ovog projekta, koji je neophodan – zaključio je Mijatov.

Poslednji veliki sportski događaj, ujedno i jedan od najznačajnijih ove godine u Kristalnoj dvorani, biće održan u subotu 23, decembra od 18 časova. U pitanju je bokserski spektakl u kojem će odmeriti snage reprezentativci Srbije u izboru selektora protiv reprezentacije u izboru sportskih novinara.

Već u utorak počinje Zimski turnir u malom fudbalu.