Počela rekonstrukcija “Medisona”

medison26102016Sportska hala “Medison” u Zrenjaninu pretvara se u multifunkcionalni, sportski i sajamski prostor, a obimni radovi na rekonstrukciji zvanično su počeli danas.

Projekat vredan ukupno 447.966 evra finansira se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, a rok za njegovu realizaciju je dva meseca. Nosilac projekta je Grad Zrenjanin, a rumunski partner Privredna komora industrije i poljoprivrede u Temišvaru. Evropska unija u finansiranju učestvuje iznosom od 387.071 evra, od čega će 210.000 evra biti iskorišteno za samu rekonstrukciju.

Projekat rekonstrukcije “Medisona” predstavili su projektni menadžer Željko Kevrešan i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Draganom Ćapinom, narodnim poslanikom Mirkom Krlićem, kao i direktorom JP “Sportski objekti”, Bojanom Mijatovim i pomoćnikom direktora, Milanom Piperskim, prisustvovao početku radova i upoznao se sa njihovom dinamikom.

Hala sportova “Medison” izgrađena je 1962. godine i najstariji je namenski sportski objekat izgrađen na teritoriji Srbije. Tokom tog perioda, dužeg od pola veka, u njoj je organizovan čitav niz velikih sportskih događaja, često međunarodnog karaktera, koncerata na kojima su nastupali i eminentni strani izvođači, priredbi sajamskog karaktera i drugih manifestacija, a potreba za temeljnom rekonstrukcijom ukazala se kako zbog dotrajalosti objekta, tako i zbog prilagođavanja drugačijim sadržajima i nameni u predstojećem periodu.

Radovi su počeli uklanjanjem konstrukcija tribina i parketa na podu objekta, koji će biti potpuno ispražnjen pre naredne faze radova. Sledi kompletno sređivanje i proširenje parketa, s adaptacijom u tri sportska terena i mogućnosti da halu istovremeno koriste tri sportske ekipe, modernizacija i adaptacija sanitarnih prostorija, uz ostvarivanje potpune pristupačnosti za sve osobe, kao i rekonstrukcija elektroinstalacija. Po završetku rekonstrukcije objekta, on će biti opremljen odgovarajućim mobilijarom za održavanje sajmova i teleskopskim tribinama, za organizovanje sportskih događaja.

medison26102016_1Kako je objasnio projektni menadžer Željko Kevrešan, Grad Zrenjanin želi da ovim projektom uspostavi sinergiju preduzetništva i sporta, s obzirom da Banat nema zvaničan objekat dizajniran za organizaciju sajmova i izložbi, koji može da malim i srednjim preduzećima pomogne da poboljšaju svoju konkurentnost na tržištu.
– Ovim želimo trajno da rešimo prostor za organizovanje sajmova, kroz novu kategorizaciju “Medisona” kao multifunkcionalnog objekta. Ciljevi projekta su pobošljanje konkurentnosti Banata, kao lidera ekonomskog razvoja, unapređenje regionalne privredne strukture kroz stvaranje regionalnog sajamskog objekta i unapređenje uslova za sportske aktivnosti u hali – kazao je Kevrešan i dodao da hala “Medison” treba da pruži uslove za nove generacije zrenjaninskih sportista.
– Realizacijom projekta Zrenjanin će dobiti rekonstruisan i opremljen objekat za organizovanje regionalnih sajmova, poslovnih događaja i sportskih aktivnosti, što će doprineti i afirmaciji privrede grada Zrenjanina – zaključio je Kevrešan.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je podsetio na značajna ulaganja koja grad čini u oblasti razvoja sporta i sportske infrastrukture.
– Završavamo nekoliko sportskih sala u naseljenim mestima, ali je ovo, za sada, najveći projekat koji radimo. Nema Zrenjaninca koji nije bio ovde, na nekom sportskom događaju, koncertu, sajmu, u prethodnih 55 godina, a posle ovih radova ova hala će izgledati potpuno drugačije i bolje nego do sada. Imaćemo šansu da organizujemo mnogo kvalitetnih takmičenja, zajedno sa “Kristalnom dvoranom”, a i sama manifestacija “Inokop”, ili neki drugi sajmovi ovde, sigurno će drugačije izgledati. Ovo je dobar recept kako treba da rešavamo i neke druge probleme u našem gradu – rekao je gradonačelnik i uputio čestitke projektnom timu i svima koji su uspeli da plasiraju ovaj projekat, koji je zavredeo pažnju i ljudi iz evropskih fondova.

– Radovi će se odvijati u četiri faze. Prva faza je pripremni deo, odnosno demontaža svega što se nalazi unutra. Druga faza je podizanje postojećeg kvadrata, koji će biti iskorišten za ponovno postavljanje. U pitanju je 1.200 kvadrata parketa. Posle toga ide postavljanje košuljice, hidroizolacija, onda se postavlja parket. Završni deo su stolarski radovi, koji se odnose na svlačionice i mokri čvor. Ima mnogo posla, ali verujte mi, kada se sve završi izgledaće prelepo – istakao je Bojan Mijatov.

Značajno je pomenuti i da su u aktvnosti na rekonstrukciji hale sportova uključena zrenjaninska preduzeća: projekat rekonstrukcije realizovao je “SM-Inženjering”, a radove izvodi preduzeće “MV Invest”.