Olimpijski kvalifikacioni turnir

EOQ2016_02Više od 500 takmičarki i takmičara u grčko-rimskom i slobodnom stilu iz 38 evropskih zemalja nadmeće se u “Kristalnoj dvorani” za plasman u finale u svojim kategorijama, odnosno za prva dva mesta koje im obezbeđuju učešće na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri.
Takmičenje, koje traje do nedelje, 17. aprila, svečano su sinoć otvorili predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je rekao da će naš grad, tokom ova tri dana turnira, biti deo velikog olimpijskog pokreta i centar evropskog rvanja.

-To je velika čast za naš grad i još jednom dokazujemo da smo spremni da organizujemo i ovako velika takmičenja. Zrenjanin nam je pun gostiju iz inostranstva, najboljih rvača Evrope, a ja se nadam i da će i ostali naši takmičari, reprezentativci Srbije, kao što je to danas već uspeo Kristijan Fris, obezbediti vizu za Rio, a posebno mi je drago što je to pošlo za rukom baš našem sugrađaninu – istakao je Janjić i dodao da ovaj turnir nastavlja kontinuitet velikih sportskih dešavanja u našem gradu.
– Kao i prošle godine, tokom prva tri meseca i sada u četvrtom u ovoj godini, gotovo iz nedelje u nedelju, imamo velika takmičenja na nacionalnom, regionalnom ili evropskom, a mogu slobodno da kažem da je ovo rvačko takmičenje organizovano i na svetskom nivou – ocenio je gradonačelnik ono što se moglo videti u “Kristalnoj dvorani” tokom prvog takmičarskog dana, kao i prilikom ceremonije svečanog otvaranja kojoj su poseban pečat dali mladi rvači beogradskog “Partizana”, pripremivši poseban program i atraktivan sportsko-umetnički nastup.
Radosne vesti stigle su, dakle, već prvog dana takmičenja u Zrenjaninu, jer je reprezentativac Srbije u grčko-rimskom stilu i kapiten zrenjaninskog rvačkog kluba “Proleter” Kristijan Fris zabeležio tri pobede u kategoriji do 59 kilograma, plasirao se u finale i tako postao drugi naš rvač koji putuje za Rio, pored Davora Štefaneka koji je već ranije obezbedio vizu za Brazil.
Danas,u subotu, na strunjači u “Kristalnoj dvorani” nastupiće drugi naš sugrađanin, Viktor Nemeš (do 75 kg) i Nikolaj Dobrev (do 85 kg), a u nedelju Nemanja Pavlović (do 130 kg).
Kristijan Fris ujedno je i 75. član olimpijske ekspedicije Srbije, koliko je naših takmičara do danas obezbedilo učešće na 31. Letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, od 5. do 21. avgusta ove godine.
Drugog dana kvalifikacionog predolimpijskog turnira u Zrenjaninu, kao i trećeg, u nedelju, kvalifikacione borbe na tri strunjače počinju u 9.30 i traju do 14 časova. U večernjim terminima, od 19 – 21 čas gledaoci mogu uživati u finalnim borbama i prisustvovati ceremoniji dodele medalja.
Ukoliko se odluče da posete “Kristalnu dvoranu”, dočekaće ih impresivan ovog sportskog objekta, posebno ukrašenog za ovu priliku i spolja i u unutrašnjosti.
Za pripremu takmičara pred borbe, kao i za merenje, u funkciji je i hala “Medison”, s kojom je uspostavljena “topla” veza, odnosno montiran poseban tunel koji je spojio obe dvorane.