Analiza vode na Gradskom bazenu

bazen2015Gradski bazen ima sistem recirkulacije, odnosno voda ide prvo prema grubim (predfilterima) da bi se zadržala krupnija mehanička nečistoća. Nakon toga ide na fino filtiriranje. To su filteri pod pritiskom i ispunjeni su kvarcnim peskom različite granulacije i aktivnim ugljem. Nakon filtriranja, voda se dezinfikuje, a kao prečišćena i dezinfikovana se vraća u bazen.
Po potrebi, voda se zagreva u otvorenim bazenima, a u zatvorenim bazenima je uključeno automatsko zagrevanje.
Voda se konstantno dezinfikuje. Mi koristimo tečni hlor (gas po pritiskom), on vrši dezinfekciju i eliminiše patogene mikroorganizme.
Svakodnevno se ubacuje nova količina vode, minimum 1 posto zapremine svakog bazena, što odgovara preporukama Svetske zdravstvene organizacije o higijenskoj ispravnosti vode bazenskih kupališta.
Parametri koji se menjaju, rezidualni hlor, PH i temperatura, kontrolišu se od početka rada bazena na svaka dva sata. Zavod za javno zdravlje Zrenjanina radi mikrobiološku analizu vode svakog petog dana, a hemijsku analizu jednom mesečno. Oni šalju te analize Zavodu za javno zdravlje Pokrajine i Republike.
U našoj zemlji ne postoji pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode bazenskih kupališta i voda iz bazena se tretira kao voda za piće i mora da zadovolji standarde Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.
Apelujemo na kupače da se istuširaju pre ulaska u bazen i da prođu kroz dezo – barijeru, odnosno kanal oko velikog otvorenog bazena, u kome se nalazi voda sa dezinfekcionim sredstvom.